Geplaatst in Zonder categorie

Op de Zandmotor

Ik was afgelopen  woensdag even op de Zandmotor, de kunstmatige zandbank op het strand tussen Ter Heijde en Den Haag-Kijkduin – 21 miljoen kuub opgespoten zand uit de Noordzee, een soort pilotproject om de bescherming van onze kust anders aan te pakken.

Enfin, de Argusmast op de Zandmotor (op de foto hieronder) fungeert als oriëntatiepunt zodat je niet kunt verdwalen in deze mini-Sahara. Op het duinpad richting strand werd ik verrast door enkele zingende nachtegalen in het struweel naast het pad. Ik maakte een geluidsopname, maar de immer aanwezige wind overstemde de vogelzang op de band…

Ik ploegde door mul zand en speurde op de grond naar fossielen die hier rijk aanwezig moeten zijn. Want het opgespoten zand is afkomstig van de Doggersbank in de Noordzee en daar was ooit land – land waar mammoeten, sabeltandtijgers en andere uitgestorven dieren leefden en stierven, waarvan de botresten heden ten dage terug te vinden zijn in het zand, als je geluk hebt tenminste. Maar ik vind niets dit keer….

Wat ik echter wel vond zijn mooie wolkenluchten en een meertje waar de zon op het water schittert.

In de luwte van een van de zandheuveltjes ter plekke genoot ik van het uitzicht en van mijn hond die het water ingaat. Als ik even later weer opsta en een wat hoger duintje beklim, volgt een bonus: in de verte zie ik op het strand een zeehondje liggen. Wat mooi, zoiets maak je niet vaak mee!

Voldaan keer ik terug naar huis. Morgen is weer een werkdag, dus ik moet niet teveel doen of te ver lopen, anders merk ik dat morgen. Maar het is mooi geweest voor vandaag, heel mooi….

7 gedachten over “Op de Zandmotor

  1. Het is goed dat jij/jullie zo wat initiatieven neemt en dus onderneemt! De Zandmotor; moest gelijk aan het Zandvoortse circuit denken, maar dat ligt stukken noordelijker aan de NoordHollanse kust.

    Jouw interesse voor het verre oude verleden siert je wel, en is een gezond tijdverdrijf. In vroeger jaren, niet zo ver terug in de tijd, was ik ook daarin geïnteresseerd……… maar heden ten dage is dat afgenomen. Er valt nog veel te ontdekken, dat wel!

    Geliked door 1 persoon

  2. Mooi verslag van een kennelijk nog ongerept stukje zeecultuur vlakbij de bekende badplaatsen met hun al dan niet goedkope herrie. Ik ben niet zo van het strand, komt zeker omdat ik er altijd aardig voor moet aanrijden. Maar af en toe in het voor/najaar trekken we wel eens die kant op. Liefst als het grote publiek even geen zin heeft om er heen te gaan…

    Geliked door 1 persoon

      1. Langs de kust is er een prachtige LangeAfstandsWandeling. Zoals er ook een mooie LangeAfstandFietsroute is.

        De bijbehorende aanloop routes zijn vanuit Amsterdam-ZuidOost ook de moeite waard.
        Vreemd genoeg ontgaat dat de verstokte autobezitters….

        Natuurvriendelijke groet,

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie