Geplaatst in geschiedenis, Leven en dood, Levenslessen, Maatschappij, politiek, allerlei, Zonder categorie

‘Kroesvee’

Daar staat je verstand toch bijna bij stil: ik lees momenteel het boek ‘Ons koloniale verleden in 50 voorwerpen’, dat vorig jaar uitkwam. Een hoofdstuk over slavernij in Suriname begint met de volgende zinnen

Voor de omgang met de circa 300.000 Afrikanen die in de loop van ruim twee eeuwen naar de kolonie Suriname zijn vervoerd waren er talloze regels, vastgelegd in ruim elfhonderd wetten. Deze zwarte mensen waren volgen het koloniaal bestuur geen mensen, maar goederen.  Kroesvee, zo heetten ze bij het transport.  Ze mochten geen Nederlands kennen, geen christen worden en dus niet trouwen, want het huwelijk was een zaak van de kerk.

Kroesvee. 300.000 gedeporteerde Afrikanen werden zo weggezet.  Geen mensen,  maar vee. Die mag je dan vervolgens on-menselijk behandelen, want het is maar vee. Je mag ze afranselen met een zweep, of erger. Rechteloos.

De twintigste-eeuwse parallel hiervan is misschien de manier waarop de nazi’s joden en zigeuners wegzetten als ‘untermenschen’ en inferieure wezens. 
Gisteren was het 17 maart. Op die datum in 1942, zo meldde mijn historische scheurkalender,  werden in vernietigingskamp Belzec in Polen de eerste gaskamers in gebruik genomen.  O gruwel van ontmenselijking…

En wij? Het is de mens eigen om alles wat niet-eigen is, met wantrouwen te bejegenen.  Een andere huidskleur, taal, culturele bagage, attitude tegenover Westerse prestatiedwang en meer. Uitsluiting en demonisering van deze mensen zijn de volgende stappen op een escalatieladder naar onrecht en leed. Maar we leren het nooit. Want het zit te diep.

14 gedachten over “‘Kroesvee’

  1. Vanuit de toenmalige christelijke cultuur waren Afrikanen niet alleen barbaren, ze waren ook goed gebouwd, en zouden prima kunnen dienen als werkvolk. Maar is die slavernij door ons uitgevonden? Nee! Die was er al duizenden jaren. Denk aan de overheersing door de islam vanaf de 8e eeuw. Veel volken werden geknecht. Maar ook de oude Egyptenaren konden er wat van. Later de Noord-Afrikanen die gek waren op christen-gevangenen. Of de Romeinen die hun galleien lieten roeien door slaven tot de dood er op volgde. Wij hebben hier een iets te groot schuldcomplex en laten ons dat ook aanpraten. Slavernij is er ook nu nog. Daarover zwijgt men vaak liever. Recentelijk zijn Jezidi-vrouwen zo onderworpen door IS-types, in de kobaltmijnen van Congo werken kinderen aan het delven van grondstoffen voor de accu’s van onze elektrische auto’s etcetc. Niets is zwart/wit. En na 1975 hebben wij in ons land de halve Surinaamse bevolking onderdak verleend. Waarmee de herstelbetalingen aardig zijn geregeld….. Geschiedenis is nooit eenzijdig. Je moet af en toe iets breder kijken….

    Like

    1. Binnen de context van onze eigen vaderlandse geschiedenis is die slavernij een schandvlek. Het gaat om honderdduizenden gedeporteerde mensen! En dan nog al diegenen die de overtocht niet overleefden… daar helpen geen herstelbetalingen tegen. En dan nog al die dwangarbeid van in naam vrije mensen in toenmalig Nederlands-Indië.

      En dat alles om geld te verdienen, winst te maken.

      Like

      1. IK zou ook eens berekenen wat de komst van 150.000 Surinamers in en na 1975 heeft gekost. Ik maakte die intocht van nabij mee en weet dat alles door de overheid van toen en later werd betaald. En dan reken ik de kosten van gevolgen voor onze samenleving niet mee. Daarbij, als je blind bent voor de geschiedenis blijft die ene splinter een balk in het eigen oog. Maar zorgt dat ook voor eenzijdigheid. Denk ook maar eens aan wat andere landen en culturen op dit punt uitspookten. Het tot slaaf maken van onderworpenen is iets van vele eeuwen. Nederland vervoerde veel maar onderwierp relatief weinig slaven. De geschiedenis van de Britten, Spanjolen, Portugezen, Fransen, Italianen etc maar ook de VS leert je veel. Lijden is nooit goed, maar selectief lijden is fout….

        Like

        1. Het blijft een wereld van leed natuurlijk. Al die mensen die per schip in ketenen naar de andere kant van de wereld werden vervoerd. Gebrandmerkt worden, letterlijk: als de slaven verkocht werden kregen ze met een gloeiend brandijzer het merkteken van hun nieuwe eigenaar op borst of arm.

          De zware arbeid, de zweep, de straffen….

          Like

    2. De recrutering van de eerste Marokkaanse gastarbeiders blijkt veel overeenkomsten te hebben met de selectie van het ‘kroesvee’ uit het besproken boek.

      De uitbuiting van arbeidsmigranten in de vleesindustrie en land- en tuinbouw laat ook weer schrijnende overeenkomsten zien.

      Er blijft teveel hetzelfde in Nederland.

      Maar het ligt altijd aan iets anders ….

      stille groet,

      Like

      1. Ja die noeste werkers in de kassen. Soms idd een moderne vorm van slavernij. Ik heb zelf jarenlang in de paprika’s gewerkt, dus ik ken het wereldje van binnenuit.

        Like

  2. Het is nu niet anders in de wereld gesteld hiermee. Luister maar naar de getuigenissen die nu geschiedenis aan het schrijven zijn. M.n. de oorlogsmartelaren van vandaag de dag. De wreedste methoden worden toegepast die deze uit WO-II minstens gaan evenaren. Nu, ja nu!

    Heb daarom geen hoge pet op van de mensheid. Zet een mens in het decor van een oorlog op leven en dood en de overlevingsdrang zet aan tot walgelijke wandaden.

    Geliked door 2 people

    1. Zij die het hardste roepen dat bijvoorbeeld #rechts fout zit hangen vaak een doctrine aan die baseert op veel geweld en dito onderwerping. Nog even voor de geschiedschrijving, Het communisme kent de grootste massamoordenaars in Lenin, Stalin, Mao, Polpot, Castro etc. 300 miljoen slachtoffers door deze gekte….. Maar dat wordt snel vergeten….

      Like

        1. Het wijzen naar Hitler als een massamoordenaar (terecht) is vaak gedaan door mensen die zelf vergeten hoe wreed de eigen doctrine was en is t.a.v. anders denkenden. Ik leg graag de vinger even op de zere plekken. Zodra totalitaire machthebbers de dienst uitmaken zie je de ellende ontstaan. Daarbij zijn Joden vaak de schuldigen. En echt, die werden ook in Oost-Europa al vervolgd voor Hitler aan de macht kwam. En wat zien we nu? De grootste antisemieten zitten bij extreemlinks geholpen door hen die de totalitaire doctrine van de islam los willen laten op onze democratie. Dat blijft mij verbazen….Tot verbijstering aan toe. Waarbij ook de slavernij niet wordt vermeden anno 2024. Geen zwarten maar vrouwen, geen volwassenen maar kinderen, kortom de mens leert niet…..helaas…

          Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie