Geplaatst in christendom, Eenzaamheid, geloof, geschiedenis, Leven en dood

Goede Vrijdag

Een terdoodveroordeelde wacht in de nacht op de voltrekking van zijn vonnis. Over enkele uren gaat het gebeuren en wordt hij opgehaald…..

De executie zal zeer pijnlijk zijn. Want de terdoodveroordeelde zal worden gekruisigd. En kruisiging betekende een verschrikkelijke dood. Het slachtoffer werd met spijkers door polsen en voeten vastgenageld aan een houten paal, en stierf uiteindelijk pas na vele uren lijden door uitputting en bloedverlies. Of de beulen braken alle botten in zijn lichaam met een ijzeren staaf en haalden hem daarna van het kruis af – waarna ze hem lieten creperen op de grond.

Dan heb je behoefte aan de troostende nabijheid van vrienden die bij je blijven in die nacht. Maar als die vrienden dan overmand worden door slaap na een kort daarvoor genuttigde copieuze maaltijd met wijn, voel je je dubbel alleen…

Het is het verhaal van Jezus in de Hof van Gethsemane voorafgaande aan zijn dood. Hieronder verwoord in een lied van Taize, een christelijke community in Frankrijk.

6 gedachten over “Goede Vrijdag

  1. Pasen, hèt feest van de Christenen wordt deze dagen gevierd. Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, 1ste Paasdag……

    Een droeve voorgeschiedenis met als overwinning (op de dood) het sterven aan het kruis. Een triomf voor gelovigen. Voor anderen een moeilijk te begrijpen droeve reeks van verhalen van historische waarde. Het in gedachtenis hiervan nemen brengt mij ietwat in de war. Een martelgang aan moeten zien/horen/ondergaan met zo een triest einde. “Het is volbracht”. Poehpoeh. Maar ja, ’t zal wel teveel vanuit de wereldse beslommeringen beschouwd zijn!? Vraagstukken welke onbeantwoord blijven…… tot op het moment dat ik ze niet meer stel? Hier ontbreekt mij een dusdanig inzicht te begrijpen. Ik streef ernaar alles te begrijpen. (Hoe dom kan ik zijn!) Naja, dit heeft kennelijk te maken met een allesomvattend Geloof? Ik maak er geen punt van…….

    Like

  2. Het uitgangspunt was en is dat Christus aan het kruis stierf om alle opgebouwde zonden tot dan toe via zijn dood schoon te wassen voor de gehele mensheid. Het Bijbelverhaal in het Oude Testament doorspekt met verhalen waarin vaders hun zonen moest opofferen voor het goddelijk geloof. Blijft niet te bevatten. Geldt ook voor die godszoon die Christus toch was. Hoe dan ook, het verhaal werd ons katholieke kinderen elk jaar uitgebreid voorgehouden. En dan liep je (verplicht) de Kruisgang in de aanpalende kerk en bad je voor vergeving en zo meer. Nadat ik afstand deed van het lidmaatschap van die kerk en afstandelijker ging kijken zag ik de gaten in de redenering. Neemt niet weg dat als dit verhaal waar zou zijn het een geweldige opgave is geweest van die ene individu die meent daarmee de door de Duivel bezeten mensheid te redden van de ondergang. We zijn ruim 2000 jaar verder…en hoe vinden we zelf dat het gaat??

    Like

      1. Precies, maar verlangen naar vrede en veiligheid, minder gedoe en wat meer liefde voor elkaar zou wel mogen worden vertaald in ook echt uitvoeren….Maar ja, dan moeten sommige lieden echt inbinden en dat zie ik nog niet gebeuren,…

        Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie